Szerzők
›› Alexandra ›› Anikó ›› Doro ›› Enikő ›› Eszter ›› Kriszta ›› Florci ›› Giasway ›› iku map ›› Julia ›› Laszlo Orsolya ›› Laura ›› mesemasa ›› roomann ›› tamajko

Fogalomtár

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Depth of field
A mélységélesség a beállított élességi sík előtti és mögötti még elfogadható élességű síkok közötti távolság. A mélységélességet befolyásolja a rekesznyílás mérete, a gyújtótávolság és a gyújtópont

Derítővaku (Fill-in)
Leggyakrabban napsütéses időben használhatjuk, ahol ugyan elegendő a fény, de pl. a felülről tűző déli nap miatt egy arcon erős árnyékok keletkeznek. Egy gyengébb derítővakuval az arcra villantva csökkenthetjük a kellemetlen árnyékokat.

Dia
A diapozitív film rövidítése. Kétoldalas filmként is ismert. A diafilm hordozóra felvitt fényképészeti emulzió, melyet vetítéssel (pl. diavetítővel) vagy háulró vitítéssel lehet megjeleníteni. A diafilmek speciális előhívást igényelnek (azaz más vegyi anyagok használatával, mint a negatív filmeknél

Digitális zoom
A kép középső területét a fényképező szoftvere kivágja, majd szimmetrikusan növeli annak méretét, úgy, hogy az egyes pixelek környezetébe további pixeleket épít be, a felbontás megtartása mellett, melynek színét, fényességét elektronikusan kalkulálja ki a gép. A művelet eredményeképpen a kép részletessége csökken.

Dinamika tartomány
A képen található legsötétebb és legvilágosabb pont közti különbség, azaz az árnyalatterjedelem szélessége. Minél több különböző fényességű pontot tud a fényképező érzékelője elkülöníteni a két szélső érték között, annál pontosabban ábrázolja a valóságot. Sok főleg korai típus esetében a digitális fényképezőgépek dinamikája jelentősen elmarad a hagyományos film dinamikájától.

DNR
A digitális zajszűrés TV-készülékeknél, videofelvevőknél vagy digitális fényképezőgépeknél a képminőség látható javulását eredményezi, némi részletveszteség mellett. Csökkenti a színes és fekete-fehér zajt, amely felszíni villogásban "havazásban" jelentkezik. A képzaj mértéke az érzékenységtől és a záridőtől is függ.

dpi
Dots per inch (képpont per hüvelyk; 1 hüvelyk = ~ 2,54 cm) Megadja hüvelykenként a pontok számát, amit egy szkenner képes leolvasni, illetve egy nyomtató rendszer képes előállítani horizontálisan és vertikálisan. Minél nagyobb a felbontás, annál jobb a megjelenítés minősége.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

0 Comments:

Post a Comment



Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal