Szerzők
›› Alexandra ›› Anikó ›› Doro ›› Enikő ›› Eszter ›› Kriszta ›› Florci ›› Giasway ›› iku map ›› Julia ›› Laszlo Orsolya ›› Laura ›› mesemasa ›› roomann ›› tamajko

Fogalomtár

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

Candela (Kandela)
A fényerősség mértékegysége (cd). 1 cd = 1/683W per szteradián.

Cast
Mikor egy színből túl sok van egy képen, például túl sok sárga vagy piros. Gyakran előfordul nem megfelelő fehéregyensúly beállítás esetén.

CCD
A CCD az a képérzékelő, amely az objektívbe érkező fényt elektronikus jelekké alakítja át. A CCD-n található képpontok nagyságától függ a kamera vagy fényképező fényérzékenysége - minél nagyobb egy-egy elemi képpont a CCD-n, annál több fényt lehet vele befogni. Alapvetően a mozgókép rögzítésére alkalmas kamerák között 1 és 3 CCD-s rendszereket különböztetünk meg. Míg az 1 CCD-érzékelő esetében az összes színt ugyanaz a chip fogja be és dolgozza fel, addig a professzionális technológiából átvett 3-CCD-s rendszerben mindhárom alapszín, a piros, a zöld és a kék számára külön chip áll rendelkezésre. Így jelentősen megnő a felbontás, s ezáltal a legfinomabb színárnyalatok is visszaadhatók, és a képek kifejező mélységgel, valósághűen jelennek meg.

CIE
Commission Internationale de l´Eclairage. Színmérésre vonatkozó nemzetközi szabvány. Ez az alapja a színdefinícióknak a DTP szabványban.

CMYK
A cián, bíbor, sárga és fekete színek rövidítése; a képek nyomtatásakor használt tinták színei. Nyomtatás során különféle arányban keverve ez a négyféle tinta a színek teljes spektrumát képes létrehozni.

Color value size
a kép legvilágosabb és legsötétebb részei közötti elétérést mutatja.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

0 Comments:

Post a Comment



Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal