Szerzők
›› Alexandra ›› Anikó ›› Doro ›› Enikő ›› Eszter ›› Kriszta ›› Florci ›› Giasway ›› iku map ›› Julia ›› Laszlo Orsolya ›› Laura ›› mesemasa ›› roomann ›› tamajko

Fogalomtár

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

fehér egyensúly (white balance)

F stop
A rekesznyílás (blende) értékét jelöli. Az általánosságban használt f értékek az F2.0, F2.8, F4.0 F5.6 stb. A kisebb értékek azt jelentik, hogy több fény juthat a fényképezőgép belsejébe. Ahogyan az érték növekszik, úgy csökken a rekesznyílás és a fényképezőgépbe jutó fény mennyisége.

Fókusztávolság (focal length)
Az objektívrendszer közepe és a film, illetve CCD szenzor közötti távolság, azaz ahol a kép fókuszban van. Normál gyújtótávolság esetén az emberi szemmel látható képhez közelítő képet kapunk. (kb. 50 mm-nek felel meg hagyományos 35 mm-es fényképezőgépeknél és kb. 7mm-nek 1/3" CCD-vel rendelkező digitális fényképezőgépeknél).

Fotogram
Maga az elnevezés Moholy-Nagy Lászlótól ered, aki berlini évei alatt kezdte kísérleteit a közvetlen fényformálás, fénymodulálás jegyében. Eleinte kétdimenziós tárgyakat, papír- és üveglapokat, fogaskerekeket, majd később különböző transzparens anyagok felhasználásával készített összetett konstrukciókat - fénymodulátorokat - helyezett a fotópapírra.

A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z

0 Comments:

Post a Comment



Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal