Szerzők
›› Alexandra ›› Anikó ›› Doro ›› Enikő ›› Eszter ›› Kriszta ›› Florci ›› Giasway ›› iku map ›› Julia ›› Laszlo Orsolya ›› Laura ›› mesemasa ›› roomann ›› tamajko

Brassaï (1899-1984)

Halász Gyula, a fiatal festő azért ment Párizsba, hogy festészeti tanulmányokat folytasson. A Brassai nevet a kenyérkeresetül vállalt fényképezéshez vette föl. Ám néhány év múltán különös látásmódú fotóival egy csapásra ismert művész lett. Párizs utcáin, bordélyaiban fényképezett, kihasználva a sajátos éjszakai fényeket. Az 1933-ban megjelent Éjszakai Párizs című fotóalbumát máig a fényképészet történetének egyik kivételesen fontos könyvének tartják.

Már Párizsba érkezésekor barátságába fogadta őt az emigráns művészvilág, többek közt a magyar Tihanyi Lajos, az amerikai Henry Miller, a spanyol Picasso. A harmincas évek hozták meg számára a szürrealisták szimpátiáját, ekkor kerül kapcsolatba Salvador Dalíval, Giacomettivel, Tristan Tzarával, André Bretonnal, ekkor ismerte meg Matisse-t, Mirót, Légert, Le Corbusier-t. Harminc évig fényképezte Picassót, műveit és műtermét, egyúttal az alkotás folyamatát is megragadva. Ezen évek hozadéka, a Beszélgetések Picassóval, valamint az Életem művészei című kötete.

A fényképezés mellett a rajzolást és a szobrászkodást sem hagyta abba. Díszletet tervezett, fotódíszleteket készített, filmet forgatott (Amíg lesznek állatok című munkáját Cannes-ban díjazták), kiállításokat rendezett, rendkívül tevékeny életet élt. És rendületlenül fényképezett. Egészen haláláig! (forrás)

0 Comments:

Post a Comment



Újabb bejegyzés Régebbi bejegyzés Főoldal